Nooit meer last van tocht

5 tips voor tochtwering in huis

Tochtwering in huis is belangrijk om koude luchtstromen in huis te voorkomen. Je wilt natuurlijk niet het oncomfortabele gevoel van koude wind ervaren wanneer je lekker op de bank zit in jouw woonkamer, aan het koken bent in de keuken of rustig in bed ligt op de slaapkamer. Tocht in huis is geen aangenaam gevoel en kan ook zorgen voor een hogere energierekening. Je hebt namelijk meer stroom nodig om jouw woning weer wat warmer te krijgen en warm te houden.

Door goede tochtwering in huis toe te passen, kan je deze problemen vrij simpel voorkomen. In deze blog lees je 5 tips voor tochtwering in huis en leggen we je uit hoe je deze 5 tips zelf toe kan passen om tocht in huis snel te voorkomen.

voordeur tochtvrij maken

Wat is tochtwering in huis?

Tochtwering in huis is een verzamelnaam voor oplossingen die tocht in huis zullen voorkomen. Het kunnen dus verschillende accessoires of acties zijn waarmee de tocht weggenomen kan worden. Koude luchtstromen in een binnenruimte, ook wel tocht genoemd, is iets wat we liever niet in onze woningen, bedrijfsruimtes of andere openbare binnenruimtes hebben. Hieronder vind je 5 beste tochtweringen voor in huis.

De 3 beste manier van tochtwering voor in huis

naden en kieren dichten

1. Naden en kieren afdekken

De beste en eigenlijk ook de simpelste manier van tochtwering in huis is het afdekken van naden en kieren. Vooral bij oudere woningen kan het voorkomen dat er heel wat naden en kieren ontstaan zijn. Vaak ontstaan de naden en kieren bij deuren, ramen en kozijnen. Vooral vroeger werd er vaak hout gebruikt om deuren, ramen en kozijnen voor huizen te produceren. Omdat hout een werkend natuurproduct is, zet het hout uit wanneer het wat warmer wordt en krimpt het weer iets wanneer het weer afkoelt. Dit zorgt ervoor dat er vrij gemakkelijk naden en kieren kunnen ontstaan.

Naden en kieren afdekken doe je gemakkelijk met tochtstrips, tochtrollen en/of tochtband. Het voordeel van deze oplossing is dat het zeer goedkoop is om tocht weg te nemen.

  • Tochtstrips en tochtrollen zijn 2 goede oplossingen om de naden en kieren aan de onderzijde van een deur af te dekken. Hier bevind zich vaak een grote naad waar veel tocht doorheen kan komen.
  • Tochtband daarentegen gebruik je om de naden en kieren aan de zijkanten en bovenkant van een deur of raam af te dekken. Zo zal de tocht 100% weggenomen worden.

2. Isolatie

Het isoleren van je woning is een stuk gecompliceerder dan alleen het afdekken van naden en kieren. Er zijn namelijk veel verschillende mogelijkheden om te isoleren en het is belangrijk om eerst goed uit te zoeken waar je moet isoleren. De verschillende opties van isolatie in huis:

  • Wandisolatie kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. Zou is het mogelijk om de spouwmuur op te vullen met isolatiemateriaal, maar kan je er ook voor kiezen om met voorzetwanden extra isolatie te creëren.
  • Vloerisolatie is vooral belangrijk om de warmte in huis te houden en zal niet veel invloed hebben als tochtwering in huis.
  • Dakisolatie is vaak erg duur en voorkomt voornamelijk de tocht op de bovenste ruimtes. Vaak ontstaat er veel tocht op zolder door slechte dakisolatie, maar dit is alleen vervelend als de zolderruimte een leefruimte is zoals een slaapkamer of extra woonkamer.
  • Raamisolatie de belangrijke manier van isoleren om tocht in huis te voorkomen. Koude lucht kan namelijk ook zo goed als door de ramen heen komen. Echter zal je hier vooral last van hebben wanneer je enkel glas is jouw woning hebt. Overweeg HR++ of triple glas om de koude lucht buiten te houden.
tocht in huis opsporen
voordeur afstellen tegen tocht

3. Deuren, ramen en kozijnen opnieuw stellen

Een derde methode als tochtwering in huis is het opnieuw stellen van deuren, ramen en kozijnen. Het kan namelijk voor komen dat deuren, ramen en/of kozijn in de loop der tijd scheef gaan staan. Hierdoor ontstaat ook (vaak grote) naden en kieren. Door dit opnieuw te stellen, kan je deze naden en kieren vaak al voor een groot deel beperken.

In combinatie met de eerste oplossing in dit artikel, is het mogelijk om jouw woning 100% tochtvrij te maken!

Extra tips voor tochtwering in huis

 

  1. Het is belangrijk om goed te onderzoeken waar de tocht precies vandaan komt. Op deze plekken moet je namelijk extra aandacht besteden aan goed tochtwering. Plaats bijvoorbeeld bij elke deur en/of raam een windmetertje. Let wel op dat je op verschillende momenten meet waar de wind vandaan komt. De locatie van tocht is namelijk sterk afhankelijk van de windrichting en windkracht buiten.
  1. Wanneer je tochtwering in huis wilt aanschaffen is het aan te raden om te kijken naar complete tochtweringpakketten. Bij Tochtstripdeur.nl kan je extra voordelig complete tochtwering pakketten aanschaffen. Je bent dan 100% zeker van genoeg materiaal en een stuk voordeliger uit.

De populairste tochtwering van Tochtstripdeur.nl

Hulp nodig bij een lastige situatie?

Heb jij te maken met een complexe tochtsituatie en weet je niet goed wat de beste oplossing is om tochtwering in jouw woning in te zetten? Neem dan contact op met een van onze tochtadviseurs via Whatsapp of e-mail. We denken graag vrijblijvend met je mee om de beste oplossing voor jouw woning te vinden.

Bespaar tot 25% op je energierekening

Een gemiddeld huishouden kan met goede tochtweringen wel tot €200 per jaar besparen op hun energierekening!

Vandaag besteld, is morgen in huis

De volgende dag al beschermd tegen tocht in huis!

Gratis retourneren

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren

Winkelwagen
Whatsapp met ons!