Bespaar tot wel €200 per jaar op je energierekening

Naden en kieren dichten in huis

Kieren dichten voor minder tocht

Onder de deur, langs het kruipluik, door de brievenbus: tocht kan simpelweg overal vandaag komen. Het zorgt voor kou en onnodig energieverbruik. Maar het probleem is simpel op te lossen. Je kunt namelijk met eenvoudige oplossingen alle naden en kieren dichten in je huis. Dit doe je bijvoorbeeld met tochtstrips of met kit. Je huis zal warmer aanvoelen, je verspilt minder energie en je bent ook nog eens milieubewust bezig.

‘Naden en kieren’ is een verzamelnaam voor allerlei plekken in huis die tocht veroorzaken. Maar ze zijn niet allemaal hetzelfde.

 • Naden zijn openingen tussen de vaste delen van je huis, bijvoorbeeld tussen het dak en de muur.
 • Kieren zitten tussen de bewegende delen, vooral bij deuren of ramen die open kunnen.
naden dichten

Een gemiddeld huishouden tot €200 per jaar besparen door naden en kieren te dichten

Wanneer je alle naden en kieren in een gemiddelde hoekwoning of 2-onder-1 kap afsluit, dan kan dat tot zo’n 70 M3 gas per jaar schelen! Dat komt neer op een gemiddelde jaarlijkse besparing van minimaal €70. Tot slot zal na het naden en kieren dichten de warmte minder snel je huis verlaten. Je kunt de thermostaat dan een graadje lager zetten (omdat je huis warmer aanvoelt), en gemiddeld bespaar je dan zo’n €130 per jaar. Alleen met naden en kieren dichten kun je dus al zo’n €200 per jaar besparen!

Naden en kieren dichten: wat zijn de hotspots?

Wanneer je naden en kieren wilt gaan dichtmaken, moet je natuurlijk wel weten waar ze zitten. Wij hebben de hotspots voor je op een rijtje gezet:

 • Rondom kozijnen, ramen en deuren (vaste delen);
 • Onder de vensterbanken;
 • De brievenbus;
 • Bij draaiende raam- en deurdelen;
 • Dak doorvoeren. Denk aan ventilatiekanalen en de CV-ketel;
 • De aansluiting van (schuine) delen van het dak;
 • Bij het kruipluik;
 • Bij leidingen. Denk aan de meterkast of onder het keukenblok;
 • Tussen gipsplaten. Bijvoorbeeld bij de afwerking van een geïsoleerd dak;
 • Bij een houten begane grondvloer. De tocht komt dan vanuit de kruipruimte.

Naden en kieren dichten is een relatief kleine ingreep waar je veel energie mee kunt gaan besparen. In de huidige tijd met de stijgende energieprijzen is het een gemakkelijke manier om toe te passen.

Denk aan ventilatie bij het kieren dichten

Wanneer je aan de slag gaat met her dichten van kieren, moet je wel stil staan bij de luchtventilatie. Vaak zorgen de naden en kieren voor ventilatie in huis wat zorgt voor gezonde lucht en een gezond binnenklimaat. Daarnaast zorgt goede ventilatie voor drogere lucht in huis. Droge lucht verwarmt sneller en behoudt langer zijn warmte. Ga je dus aan de slag met naden en kieren dichten? Houd dan wel goed in de gaten dat er voldoende luchtverversing is.

Hoe kan ik naden en kieren dichten?

Kieren dichten kozijnaansluitingen

Bij veel oude woningen zorgt de aansluiting tussen het kozijn en de gevel voor kieren. Dit gebeurt ondanks het feit dat veel kieren waarschijnlijk al worden afgedicht met een houten lat. Door de kieren die naast het kozijn zitten, komt er alsnog tocht de woning binnen. De kozijn kieren kun je bijvoorbeeld dichten met elastische kit uit een spuitpistool. Zorg er wel eerst voor dat de kier schoon is. Vervolgens kun je met elastische kit de kieren gaan opvullen. Maak de kit glad met een vochtige vinger. Je kunt de randen eventueel tapen met schildertape om de kit netjes te kunnen aanbrengen.

Het kan zo zijn dat bepaalde kieren het niet redden met elastische kit. In dit geval is ons advies om de kier eerst met schuimband op te vullen. Een andere mogelijkheid is het dichten van de kieren met pur-schuim. Dit materiaal isoleert uitsteken, maar ziet er minder mooi uit dan wanneer je gebruik maakt van elastische kit.

Ramen

Je kunt naden en kieren bij de ramen op 2 eenvoudige manieren oplossen. De eerste methode is met tochtband. De tweede methode is met tochtstrips. Tochtbanden en tochtstrips kunnen op de vaste delen van het kozijn worden bevestigd, daar waar het raam tegen het kozijn komt. Bij Tochtstripdeur.nl zijn we specialist in tochtwerende oplossingen. Onze tochtbanden zijn van hoogwaardig EPDM foam en onze (flexibele) tochtstrips zijn van siliconen.

Deuren

Een plek waar bijna altijd wel tocht vandaan komt zijn de buitendeuren en deuren in huis. De voordeur is één van de grootste oorzaken van tocht. Daar waar de deur tegen het kozijn komt zou je de naden en kieren kunnen dichten met dezelfde materialen als bij het raam. Namelijk met flexibele en zelfklevende tochtstrips en/of met de tochtbanden van EPDM foam. De binnendeuren kun je tochtbestendig maken met bijvoorbeeld een (dubbele) tochtrol. Daarnaast kun je bij binnendeuren ook gebruik maken van een deur tochtstrip.

Waarom moet ik op letten bij het naden en kieren dichten?

Meet van te voren goed de kieren en het kozijn op. Zo weet je precies hoeveel materiaal je nodig hebt. Daarnaast hoef je niet de naden en kieren tussen warme ruimtes onderling af te sluiten. Door deze open te laten bevorder je juist de luchtcirculatie.

Heb je tochtstrips besteld en ben je klaar om ze te gaan plaatsen? Maak dan eerst de kozijnen goed schoon. Lees voor het gemak de gebruiksaanwijzing en controleer tijdens het plaatsen of de ramen en/of deuren nog goed sluiten. Ga je in de toekomst de kozijnen schilderen? Dan adviseren wij om de tochtwering af te tapen.

naden en kieren dichten

De populaire tochtrollen van Tochtstripdeur.nl

Bespaar tot 25% op je energierekening

Een gemiddeld huishouden kan met goede tochtweringen wel tot 200 per jaar besparen op hun energierekening!

Vandaag besteld, is morgen in huis

De volgende dag al beschermd tegen tocht in huis!

Gratis retourneren

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren

Winkelwagen
Whatsapp met ons!