Energie besparen in huis

Folie achter radiator zin of onzin?

Tocht, koude muren, en energieverlies – de strijd tegen deze elementen wordt in vele huizen gevoerd. Vooral sinds de energieprijzen enorm zijn gestegen de afgelopen jaren. In de zoektocht naar efficiënte energiebesparing komen we verschillende tips en trucs tegen. Eén daarvan is het plaatsen van folie achter de radiator. Maar levert dit nu echt de beloofde besparingen op, of is het slechts een mythe?

Heeft folie achter radiator zin?

Ja, folie achter de radiator heeft zin. Het reflecteert de warmte die normaal gesproken naar de muur uitstraalt, terug de kamer in, wat bijdraagt aan een efficiëntere verwarming en potentieel energiebesparing oplevert.

Folie achter radiator

Folie achter radiator: de wetenschap achter warmtereflectie

folie verwarming

Wat is warmtereflectie precies?

Warmtereflectie is een vrij simpel, maar tegelijkertijd effectief concept. Radiatorfolie, vaak gemaakt van een goed warmte-reflecterend materiaal zoals aluminium, heeft als hoofddoel de warmte die van de radiator komt, terug de ruimte in te kaatsen. Deze warmte zou anders grotendeels door de muur achter de radiator worden geabsorbeerd en dus verloren gaan. Dus, door simpelweg een dunne laag folie achter je radiator te plaatsen, zorg je ervoor dat meer van de gegenereerde warmte daadwerkelijk wordt benut om je kamer te verwarmen. Heb je last van veel naden en kieren in huis? Kijk dan eens naar tochtstrips als oplossing.

Radiatorfolie is een slimme voor energiebesparing

  • Efficiëntie verhogen: de warmte die normaal gesproken in de muur trekt, wordt nu teruggestuurd de kamer in.
  • Kostenbesparing: je maakt efficiënter gebruik van de warmte, wat kan bijdragen aan een lagere energierekening zonder dat je hoeft in te leveren op comfort.
  • Gemakkelijke installatie: geen gereedschap of specialistische kennis vereist. Je knipt de folie op maat en bevestigt deze eenvoudig achter de radiator.
radiatorfolie bestellen

Hoe breng je folie achter een radiator aan?

Wil je graag isolatie achter de radiator plaatsen? Wij hebben het in een vijf simpele stappen voor je opgeschreven.

Stap 1: Materialen verzamelen

  • Zorg dat je beschikt over de juiste radiatorfolie, een meetlint, schaar of stanleymes, en indien nodig, dubbelzijdige tape of klittenband.

Stap 2: Metingen uitvoeren

  • Meet de afmetingen van je radiator zodat je weet hoeveel folie je nodig hebt.
  • Knip of snij de folie op maat volgens de opgenomen metingen.

Stap 3: De radiator reinigen

  • Zorg dat de achterkant van de radiator vrij is van stof en vuil om de hechting te optimaliseren.

Stap 4: De folie bevestigen

  • Bevestig de folie aan de muur achter de radiator. Zorg dat de reflecterende zijde naar de radiator wijst om de warmte effectief terug te kaatsen.
  • Gebruik dubbelzijdige tape of klittenband om de folie vast te maken. Zorg dat het glad en strak achter de radiator zit zonder kreukels voor optimale prestaties.

Stap 5: Controleren

  • Controleer of de folie goed vastzit en dat er geen delen loskomen.

De populairste tochtwering van Tochtstripdeur.nl

Hoeveel kun je besparen met folie achter de radiator?

Het nut van radiatorfolie wordt ondersteund door diverse studies en praktijktests, die aantonen dat de simpele daad van het plaatsen van folie achter een radiator een merkbare vermindering in energieverbruik kan opleveren. Onderzoek wijst uit dat het gebruik van radiatorfolie de warmte-uitstoot kan verminderen met zo’n 30-45%, afhankelijk van factoren zoals de isolatie van het huis en de buitenmuur. In de praktijk betekent dit dat je op jaarbasis wel tot enkele tientjes per radiator kunt besparen op je energierekening. Met name in oudere huizen, waar isolatie soms te wensen overlaat, is het een makkelijke stap naar een behaaglijker en zuiniger huis, en biedt het zowel financiële als comfortvoordelen.

Folie achter radiator en tochtstrippen: een krachtig duo voor energiebesparing

Wil je eenvoudig energie en kosten besparen in huis? Denk dan aan radiatorfolie én tochtstrippen! De folie zorgt dat warmte van de radiator niet verloren gaat naar de muur, maar jouw kamer lekker verwarmt. En met tochtstrippen van Tochtstripdeur.nl houd je koude lucht buiten en warme lucht juist binnen. Deze slimme, eenvoudige middelen werken super samen: de één houdt je warmte beter vast, en de ander voorkomt dat kou naar binnen komt. Zo zit jij er warmpjes bij zonder extra stookkosten! Weet je niet waar de tocht vandaan komt? Lees dan over onze blog over tocht opsporen in huis.

Bespaar tot 25% op je energierekening

Een gemiddeld huishouden kan met goede tochtweringen wel tot €200 per jaar besparen op hun energierekening!

Vandaag besteld, is morgen in huis

De volgende dag al beschermd tegen tocht in huis!

Gratis retourneren

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren

Winkelwagen
Whatsapp met ons!