Wij geven je graag een aantal tips

Tocht in huis opsporen in huis en oplossen

Bescherm je huis tegen tocht en bespaar op energie

Heb je de verwarming aan maar zit je nog steeds met koude voeten op de bank? En moet je de verwarming steeds maar hoger zetten? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar bronnen van tocht in huis. Wanneer je deze afdicht, maak je direct impact en zul je ook direct je energierekening verlagen. Doordat de warmte beter in huis blijft hoef je minder te stoken. Wij leggen je graag uit hoe je tocht kunt opsporen, op welke plekken tocht vaak voorkomt en hoe je het kunt oplossen.

tocht in huis opsporen

Tocht opsporen in huis: zo doe je dat

 1. Plaats kaarsen op plekken waar tocht wordt vermoed, maar zorg voor veiligheid door kaarsenhouders op een stabiele ondergrond te zetten.

 2. Blijf in de buurt van de kaarsen terwijl ze branden om te observeren of ze reageren op luchtstromingen.

 3. Als je merkt dat de vlammetjes snel wapperen, duidt dit op aanwezige tocht in de omgeving.

 4. Wees voorzichtig met vuur en zorg ervoor dat de kaarsen veilig branden zonder risico op omvallen.

Eigenlijk is het vrij simpel om tocht in huis op te sporen. Je hebt geen speciale apparatuur nodig om een simpele meting uit te kunnen voeren. Een veelgebruikte manier is het aansteken van een paar kaarsjes. Zet de kaarsjes op de plekken waar jij vermoedt dat het tocht, steek ze aan en hou in de gaten hoe ze reageren op de omgeving. Zie je de vlammetjes snel wapperen? Dan betekent het dat er ergens in de buurt een luchtstroom is en het dus waarschijnlijk tocht.

Denk je dat het bepaalde kieren bij de ramen zijn? Dan zou je nog een stapje verder kunnen gaan met het onderzoek tocht opsporen. Sluit dan met tape of een tochtstrip de kiertjes. Zet opnieuw het kaarsje aan bij het raam. Wappert het kaarsje niet meer? Dan weet je dat de tocht daar dus vandaan kwam! Deze manier van onderzoek kun je op elke plek in het huis uitvoeren.

Dit zijn de meest voorkomende plekken van tocht in huis

 • In het hele huis:
  • Alle deuren en ramen die open kunnen
  • Tussen kozijnen en de muur
  • Tussen gipsplaten of wand-/plafondpanelen
  • Bij gaten in de muur of vloer waar leidingen doorheen lopen
 • Voordeur, keuken, meterkast en kruipruimte
  • Plekken in het zicht: Onder de (buiten)deur en in de brievenbus
  • Plekken buiten het zicht: De meterkast, het luik naar de kruipruimte en achter en onder keukenkastjes waar leidingen lopen.

Tocht opsporen in huis bij verschillende plekken

voordeur isoleren tegen tocht

Tocht bij de deur

Bij de (voor)deur kan het flink tochten. Door de kieren en naden tussen de deur en de deurpost kan er koude lucht het huis binnenkomen en warme lucht naar buiten verdwijnen. Voelt het koud rondom de deur? Dan is de kans groot dat je daar veel warmte verliest. De oplossing? Maak gebruik van een tochtstrip en/of tochtband.

Tocht bij het raam

Een andere veelvoorkomende plek van tocht is bij de raamkozijnen. Ga met een kaars langs de ramen om luchtstromen te ontdekken.  Heb je de zwakke plekken gevonden? De tochtende delen bij de kozijnen en de ramen kunnen op verschillende plekken zitten. Er kan lucht door de kieren heen komen, ondanks dat het raam gesloten is. Daarnaast kan er lucht binnenkomen via kleine kieren tussen het kozijn en de muur.

Sluit het raam niet goed luchtdicht af? Dan is de beste oplossing om tochtstrips aan te brengen. Deze zijn zeer eenvoudig zelf aan te brengen.

tocht opsporen in huis raam

Tocht door de vloer heen

Nog steeds bezig met tocht opsporen in huis en heb je alle mogelijke naden en kieren bij de deuren en ramen al onderzocht en/of afgedicht? Maar heb je nog steeds last van tocht? Dan bestaat de kans dat het door de vloer heen komt. Dit bijvoorbeeld via de vloer en de kruipruimte komen. Een gemakkelijke en niet al te dure oplossing is om een vloerkleed neer te leggen.

Tocht van de vloer komt meestal via de kruipruimte of zelf uit de fundering. Wanneer dit het geval is, dan is het tijd om de vloer te gaan isoleren. Het is geen goedkope oplossing, maar wel een duurzame. De investering zal zich zeker gaan terugverdienen.

Tocht vanaf de zolder

Er kan niet alleen via de vloer tocht en kou het huis binnenkomen. Ook op zolder, via de grote dakramen of zelfs via het dak kan de warmte verdwijnen. Ook op zolder is het dus handig om te starten met tocht opsporen. Waarschijnlijk merk je in eerste instantie maar weinig van dat er warmte verdwijnt via je dak. Zeker als je het alleen gebruikt als opslagruimte. Maar op de energierekening zal wel ongemerkt hoger zijn als er kieren zitten in je dak. De oplossing is het isoleren van het dak doormiddel van isolatieplaten tegen de wand te bevestigen.

Alle naden en dieren afgedicht met tochtstrips? Vergeet niet te ventileren in huis

Klaar met tocht opsporen in huis? En heb je alles in huis goed geïsoleerd om de tocht de baas te zijn? Vergeet dan niet om dagelijks te ventileren. Het is natuurlijk ontzettend fijn om een lage energierekening en een warm huis te hebben, maar er moet ook frisse lucht naar binnen komen. Dat kan door te luchten (raampje open), via een ventilatierooster of met een mechanisch ventilatiesysteem. Het gaat allemaal om de juiste balans. Genoeg frisse en gezonde lucht in huis maar zonder tocht.

Ontdek hoe je tocht in huis moet opsporen en aanpakt

Het opsporen en afdichten van tochtbronnen in huis is een belangrijke stap om je huis comfortabeler en energiezuiniger te maken. Door tocht te verminderen, blijft de warmte beter behouden en hoef je minder te stoken, wat resulteert in een lagere energierekening. 

Bij onze klantenservice staan onze experts klaar om je te adviseren over hoe je tochtbronnen in huis kunt opsporen en effectief kunt aanpakken. Neem contact met ons op voor meer informatie over het opsporen en afdichten van tochtbronnen in huis. Laten we samen werken aan een comfortabel en energiezuinig huis!

stroom besparen tips

De populaire tochtrollen van Tochtstripdeur.nl

Bespaar tot 25% op je energierekening

Een gemiddeld huishouden kan met goede tochtweringen wel tot 200 per jaar besparen op hun energierekening!

Vandaag besteld, is morgen in huis

De volgende dag al beschermd tegen tocht in huis!

Gratis retourneren

30 dagen bedenktijd en gratis retourneren

Winkelwagen
Whatsapp met ons!